Trykkbølge

Trykkbølgebehandling kan være en effektiv behandling mot senelidelser (senebetennelse). Senelidelse er smerte og irritasjon rundt muskelens sene, og senens innfestning til skjelettet.

De vanligste områdene er:

  • Albue (tennis/golf/musearm)
  • Kne (jumpers/runnersknee)
  • Hæl (akilles/plantarfacitt)
  • Hofte
  • Skulder

Virkning

En kronisk skade eller lidelse i vevstrukturer som muskel eller sener har utviklet seg til en tilstand hvor kroppens naturlige tilhelningsmekanismer ikke gjenkjenner skaden som noe unormalt eller fremmed lengre. Høyfrekvente trykkbølger virker dypt ned i det skadede vevet som resulterer i bevegelse og ekspansjon av nitrogenbobler som frigjør gasser og substanser som øker blodsirkulasjonen i og rundt det skadede vevet, som igjen fører til smertelindring og igangsetting av en naturlig remodelering av vevet.

Selve behandlingen

En trykkbølgebehandling gjennomføres ved en pistolapplikator mot det skadede vevet eller i nærliggende område som skyter trykkbølger inn i vevet. Dette er høyfrekvente slag med en frekvens på mellom 8-20 slag i sekundet. En behandling består av 2000-3000 trykkbølger og gjennomføres på relativt kort tid. De fleste kroniske tilstander behandles med 3-6 behandlinger med ca 1ukes intervall mellom behandlinger. Etter fullført behandlingsserie gis vanligvis rehabiliterende øvelser som pasienten skal følge opp for å oppnå best mulig resultat.

Det er lite bivirkninger med behandlingen, men noe sårhet og ømhet noen timer og dager i etterkant av behandling kan oppstå.