TIPS TIL «KINK» I  RYGGEN

En kiropraktor får ofte spørsmål om hva man kan kjøre selv når uhellet er ute. Det er ikke mangel på kjerringråd når det kommer til smerter i muskler og ledd. Under følger noen råd for hvordan du kan hjelpe deg selv – vår erfaring er at det enkle er ofte det beste!

”Kink” i nakke og rygg

Dette er det vanligste fenomenet vi kiropraktorer ser i praksis, det er også en enkel plage å fjerne. En kink kan komme når man løfter 100 kg, eller man løfter en blyant, eller bare helt ut av det blå på en mandags morgen. Det viktigste å ha i bakhodet er at disse, ofte sterke, smertene er helt ufarlig. Vi kaller det ofte en ”låsning” og skyldes som regel at muskulaturen trekker seg sammen og går inn i en krampe. Det kan være flere årsaker til at dette skjer, men oftest etter en over- eller feilbelastning av det aktuelle området. Når dette skjer er det primært 3 ting som er viktige:

1) BEVEGELSE

bevegelse – bevegelse – bevegelse! Selv om det er smertefullt er det viktig å holde seg i bevegelse. Gå for eksempel mange korte turer. Finn gjerne en posisjon på gulvet hvor du ikke kjenner så mye av smerten og press annet hvert ben opp mot magen, sving dem side til side, og strekk ut setemuskulaturen.

2) BRUK ISPOSE!

Ved mange kinker har det skjedd en strekk i muskulaturen eller et leddbånd, det kan sammenlignes litt med et enkelt overtråkk i ankelen. Ville du ha puttet en varmepose på et overtråkk? Nei, her vil man kjøle ned området for å dempe den reaksjonen kroppen setter i gang ved en mild vevsskade. Husk å pakke inn isposen (evt. erteposen) i et kjøkkenhåndkle og legg over området som verker mest, hold det der i ca 15-20 min. Dette kan du gjøre 4-5 ganger den første dagen. Aldri legg is rett på huden.

3) BESTILL TIME HOS EN KIROPRAKTOR!

Med behandling går disse smertene fortere over, det reduserer også sjansen for tidlig tilbakefall. I de aller fleste tilfellene er denne tilstanden helt ufarlig, men det er viktig å identifisere årsaken til smerten slik at riktig behandling og ikke minst riktig råd og veiledning kan bli gitt. Bestill time her!

linker: Forsking.no, felleskatalogen.no